Chris Stapeltons andra skivsläpp under 2017 (171201)

Chris Stapelton

I maj släppte Chris Stapelton skivan From A Room som redan belönats med flera priser. Nu är Stapeltons andra skiva för i år här, From A Room:  volume 2 . Wide Open Country har sammanfattat skivan och låtarna, Chris Stapleton’s ‘From A Room: Volume 2’: Essential Track-By-Track Guide

 

Lyssna på

 

From A Room: Volume 2

Chris Hillman gör storstilad skivcomeback (170928)

The Byrds och The Flying Burrito Brothers är grupper som båda var stilbildande när countryrock och folkrock växte fram som nya generar inom countrymusiken i slutet på 60- och början på 70-talet. Chris Hillman var medlem i båda dessa grupper. Tillsammans med Gene Clark (sång, tamburin), Roger McGuinn (12-strängad gitarr, sång), David Crossby (gitarr, sång) och Michael Clarke (trummor) var han med och bildade The Byrds 1964. Gram Parson var en tid medlem i The Byrds men hoppade sedan av för att istället bilda The Flying Burrito Brothers. En grupp som även Hillman anslöt till. Det var sedan Hillman som introducerade Parson för Emmylou Harris vilket är en historia i sig. Hillmans instrument är mandolin men när The Byrds bildades saknades en bassist så Hillman bytte till bas och problemet var löst. Han spelade även bas i The Flying Burrito Brothers.

73-årige Chris Hillman har ansett sig färdig med skivinspelningar och det är 14 år sedan han släppte en skiva senast. Men när Tom Petty fick höra några av Hillmans outgivna sånger började Petty övertala Hillman att kliva in i en skivstudio igen. Hillman gav med sig men med det kravet att Petty skulle producera skivan. Resultatet blev Bidin’ My Time, en skiva som innehåller en blandning av nya sånger och sånger som Hillman tidigare, i olika sammanhang, givet ut på skiva eller bara spelat live. Skivan avlutas också med en cover på Tom Pettys 'Wildflowers'

Chris Hillman har även tagit hjälp av sina gamla kompisar från The Byrds. På inledande "The Bells of Rhymney", återförenas Hillman med David Crosby. Roger McGuinn förstärker på “Here She Comes Again,” som Hillman skrev redan 1978, samt på "She Don’t Care About Time,” som var B-sidan på singeln “Turn! Turn! Turn!” som The Byrds släppte 1965.  På Everly Brothers’ hit "Walk Right Back” är det bluegrass och multimusikern Herb Pedersen som sjunger duett med Hillman. Pedersen som var medlem i gruppen The Dessert Rose Band som Hillman startade på 80-talet och som lade grunden till den musikstil som idag kallas 'Americana'. 

(källa Los Angeles Times)

Bidin´ My Time är ingen nyskapande skiva, tvärtom. Hillman använder det format och sound som han kan bäst, men Tom Petty har klätt det i en musikkostym som har sin plats 2017. Jag föreställer mig att det är så här The Byrds skulle ha låtit idag om det inte hade splittrats 1973. Och på de spår där  Hillman återförenas med Crosby och McGuinn är det ren och skär musikmagi. Lägger jag sedan till vad dessa herrar har betytt för många av dagens musiker och artister så blir dessa låtar även en länk tillbaka till den stilbildande musik som de gjorde för över 50 år sedan. Bidin´ My Time är skivan som Wilco, Son Volt, Jayhawks med flera önskar att de gjort och jag är Tom Petty evigt tacksam för att han övertalade Chris Hillman till en skivcomeback. Jag kan inte sluta lyssna på Bidin´ My Time och ger den en nia i betyg, men undrar om jag inte efter ett par veckors lyssnande till uppgraderar den till en fullpoängare.

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (9/10)

 

Lyssna på

 

Bidin’ My Time

 

http://chrishillman.com

McGuinn, Crosby, Hillman

The Flying Burritos Brothers. Chris Hillman i blå kostym.


Kikki Danielsson började sin karriär som sångerska 1969 och har en mycket speciell plats i den svenska musikhistorien. Hon har haft stora framgångar både som sångerska i olika dansband och som soloartist. Jag såg en tv-intervju med musikgurun Lasse Holm och han påstod att Kikki var en av de mest begåvade och bästa sångerskor han stött på under sin långa karriär. Det säger en del. 

Portrait Of A Painted Lady är den sista skivan av en tänkt trilogi countryskivor. På alla tre skivorna har Kikki haft ett nära samarbete med låtskrivaren och producenten Sulo. Men country och Kikki går långt tillbaka i tiden. Redan på sitt första soloalbum 1979 fanns flera countrylåtar med. 1984 åkte Kikki till Nashville och spelade in sin första helt igenom engelskspråkiga skiva. Midnight Sunshine blev en stor framgång i USA och skivan är faktiskt värd en lysning även idag. Den håller samma klass som andra skivor som släpptes i mitten på 80-talet av betydligt mer kända amerikanska kvinnliga countrystjärnor. Succén ledde tom till att Kikki blev hedersmedborgare i Nashville! 1986 kom Kikki tillbaka till The Music City och spelade in en TV-show som sändes både USA och Sverige. 

Kikki befinner sig i hemtam miljö på Portrait Of A Painted Lady, vilket med hennes bakgrund inte är någon överraskning. Men lite förvånande är det ändå att skivan känns så modern om jag får säga så. Kikkis röst och uttryck passar som hand i handske till Country och Americana, och då dessutom texterna utgår från Kikkis händelsrika och bitvis tuffa liv så blir detta en produktion av internationell klass. Jill Johnson och andra får ursäkta, Sveriges countrydrottning heter Kikki Danielsson. 

"Kikki och hennes musikanter behärskar verkligen genren till fullo. Musiken präglas av samma värme som tidigare. De hjärtekrossade tårarna trillar ner i tomma ölglas och de bitterljuva textraderna haglar. Kikki har en unik ton när hon sjunger som balanserar perfekt mellan humor och melankoli. Och hon bottnar extremt väl i de ärliga texterna"

(källa Nöjesbladet)

 

Lyssna på

 

Portrait Of A Painted Lady

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/10)

Kikki Danielsson första skiva med bara engelska texter. Inspelad i Nashville 1984.


Radney Foster skiva For You To See The Stars

Radney Foster skivdebuterade redan 1987, då som medlem i gruppen Foster & Lloyd. 1992 kom första soloskivan och han har släppt tio skivor så här långt. Den elfte i ordningen "For You To See The Stars" släpps samtidigt som Foster debuterar som författare. Boken har samma namn som skivan och innehåller en samling av olika korta historier.

Texas födde Radney Foster är en låtskrivare av yppersta klass och han har lärt sig hantverket den långa hårda vägen. I början på sin karriär träffade Foster vid ett tillfälle Wille Nelson. Foster frågade Willie Nelson om han hade något bra råd att dela med sig av, 

‘Yeah, I do, ‘The first hundred songs don’t count. Keep writing.’

Foster som vid den tidpunkten hade fått ihop ca 30 låtar lyssnade på Nelson och har hela sin karriär varit en mycket produktiv låtskrivare. Det är bara en liten del av sina låtar han gett ut själv, men han har även sett till att artister som Tanya Tucker, the Dixie Chicks och Keith Urban fått tagit del av hans låtskatt.

Det är 10 mycket starka låtar på skivan men personliga favoriter är inledande For You To See The Stars, Raining On Sunday, Belmont And 6th och kanske främst den avslutande Sycamore Creek som Foster skrev när han var allvarligt sjuk för något år sedan. For You To See The Stars är en skiva att möta hösten och det tilltagande mörkret med. Jag lyfter respektfullt på hatten åt den mästerliga låtskrivaren Radney Foster.

 

Lyssna på

 

For You To See The Stars

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  (9/10)

 

www.radneyfoster.com

Radney Fosters nya bok For You To See The Stars


Från jazzpianist till countryartist med unik röst (170907)

Adam Wakefield

Adam Wakefield har en röst som är något utöver det vanliga. Alla låtarna på hans debut-EP är mer eller mindre ballader där Wakefields soulstänkta röst kommer till sin rätt. I låtarna Love Is Blind och Lovin´Me Bad är det omöjligt att inte tänka på Chris Stapelton. Och det faktum att Wakefield nyligen tog över som sångare i gruppen The SteelDrivers förstäker bara liknelsen.  Fram till 2010 var nämligen Stapelton sångare i gruppen.

Wakefield är utbildad jazzpianist men sedan han 2013 flyttade till Nashville från New York är det främst country, rock och soul som gäller. Men han har också ett eget bluegrass band, The Copperheads.

"The EP is great. It’s kind of got a little taste of everything on there. We tried to come up with something that’s palatable to the mainstream audience but still had my signature brand on it. It’s nice to put a record out independently." (källa: timesdaily)

Med tanke på Wakefields unika röst så är det passande att han 2016 blev handplockad till att var med i The Voice. Han tog sig ända fram till finalen och under hans tid i tävlingen coachades han av Blake Shelton. Vilket säkert öppnade en del dörrar i Nashville. 

Förutom att sjunga och spela både piano och gitarr lägger Wakefield mycket tid och energi på sitt låtskrivande.

“Writing good lyrics is always important as a songwriter, but coming up with iconic melodies has always been just an important, at least to me. There are some songs that have become classics solely from the melody. I've tried to learn as many songs as I can to then try and follow my instincts based on all that homework when writing melodies. I always try to always keep my melodies simple and deliberate” 

 

 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/10)

 

http://www.adamwakefieldmusic.com

Lyssna på


Uppriktigt och ärligt från Lilly Hiatt (170905)

Lilly Hiatt

Lilly Hiatt har nyligen släppt sin tredje skiva ”Trinity Lane”. Hiatt är uppväxt i Nashville men flyttade sedan till Denver. Nu har hon återvänt till Nashville och bor nu i stadsdelen East Nashville på Trinity Lane som fått gett namn till skivan. I East Nashville bor även Americana sångerskan Nikki Lane och det är inte bara valet av bostadsområde som de har gemensamt. När jag lyssnar på Lilly Hiatt så tänker jag osökt på Nikki Lane. Det finns stora likheter både i hur de sjunger och hur musiken låter. Trinity Lane är mer alternativ rock än country och det finns en slags punkig attityd hos Hiatt som jag gillar. Hon uppger själv att band som Pixies, Dinosaur Jr och hennes favoritband Pearl Jam influerat henne och det hörs ibland på Trinity LaneHon har en lite raspig skön röst som passar till texterna i hennes låtar. Det är osminkat, uppriktigt och ärligt. Precis som skivomslaget. Inga stylade poser, uppklätt eller tillrättalagt. Det ger en trovärdighet och äkthet som jag uppskattar.

I en intervju med webmagasinet The Boot säger Hiatt så här om skivan,

 “These songs were written in a more concentrated amount of time than previous albums. When I’m writing, I take a bunch of time for myself, and this time, I took a lot of time for that.”

Texterna är mycket personliga och handlar om en del tuffa saker som Hiatt gått igenom. En låt handlar om beslutet att bryta upp från en lång relation men en tidigare pojkvän. En annan text beskriver hennes beslut att sluta dricka och kampen för att vara nykter. I låten Imposter reflekterar hon över det tragiska som hände då hon bara vara ett år och hennes mamma begick självmord. Hiatt förklarar varför hon valt att skriva om dessa tunga och svåra händelser i sitt liv,

“I was at a place where I was ready to talk about this stuff and be honest about it, especially because if someone was facing the same struggle, I wanted them to be able to relate to it. This was something I wanted to share, It is kind of weird to have all this be a known thing, but I put it out there, so I’m prepared for what comes with it.”

Skivan är inte inspelad i Nashville utan i Jones Island, South Carolina där Michael Trent, från Shovels & Rope, har sin Studio Bees. Förutom att ha producerat skivan så spelar även Trent själv på några av låtarna. Trents fru Cary Ann Hears, som är den andra halvan av duon Shovels & Rope, är med och köar på några av låtarna. 

“Well, you know, Michael is amazing. I took my band out there and the way we did it is we sort of stood in a circle — Michael and his engineer, Andy Dixon, would sit in their chairs by the computers and they would watch us play through a song. We’d play through it three or four times, and he would literally just watch us work it out. There were some times before he chimed in…you know, he really let me be the boss and he really listened to me. Which was a beautiful thing — he really had a lot of faith in me as a bandleader, so that’s very encouraging and helps you rise to the occasion.” (källa Columbus Underground)

 

Avslutningsvis, om efternammnet Hiatt låter bekant så stämmer det. Lilly Hiatt är dotter till sångaren och låtskrivaren John Hiatt.

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (7/10)

 

www.lillyhiatt.com

 

www.thirdmanrecords.com

Lyssna på


Zephaniah OHora visar att Country från New York funkar (170826)

Zephaniah OHora

New York och countrymusik är vanligtvis inget jag förknippar med varandra. Men det dyker upp fler och fler artister och band  från The Big Apple som bevisar att man inte behöver komma från eller bo i den amerikanska södern för att kunna lira bra country. 

Från Brooklyn, New York kommer Zephaniah (vilket fantastiskt namn!) OHora och hans kompband The 18 Wheelers som tidigare i sommar släppte sitt första album "This Highway". OHora var tidigare sångare i ett band som bara hade covers på klassiska countrylåtar på sin spellista. Men nu har han skrivit egna låtar och fått högklassig support från The 18 Wheelers.

"I just wanted to make a record that I would enjoy listening to if it wasn´t me. I think that people get a little hung-up on the throwback sound where they want to hear something modern and fresh, but I think country music is unique in the sense that you can still follow the format and play it how it was initially meant to be played -- especially uring the ´60s which was th golden era of it" (källa Billboard)

Och oldtime country är vad den här fantastiska skivan innehåller. Eller klassisk countrymusik helt enklet. De doftar tidigt 70-tal, Bakersfield och Honky Tonk. Jag kommer att tänka på Dale Watson, Buck Owens och Glen Campbell och sämre musikaliska influenser kan man ha. Av de 11 låtarna så tycker jag "High Class City Girl from the Country" och 'Take Your Love out of Town' sticker ut lite extra, men i alla delar är det en mycket bra skiva.

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (9/10)

 

http://www.zephaniahohora.com

 

 

Lyssna på


Laurel Canyon inspirerar Elijah Ocean (170820)

Elijah Ocean har släppt en skiva med tydliga influenser från Laurel Canyon

I slutet av 60-talet och början på 70-talet blev 'Laurel Canyon' ett begrepp inom musikvärlden. Laurel Canyon är egentligen ett område uppe i bergen i utkanten av Los Angeles. Av någon anledning som ingen tycks komma ihåg bodde, permanent eller tillfälligt, många av dåtidens främsta singer-songwriters i detta område. Tex Joni Mitchell, Neil Young, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Roger McGuinn och Frank Zappa. Även Jim Morrison bodde där ett tag och skrev då bl.a. låten 'Love Street'. En speciell kreativ anda växte fram och Laurel Canyon blev mer ett musikaliskt begrepp än en fysisk plats. 

 40 år senare står folkmusik och singer-songwriter-scenen återigen stark i Los Angeles . Fast nu benämns den som 'Americana'. En av de artister som ligger bakom uppsvingen av denna typ av musik i LA är Elijah Ocean. Uppväxt i NY men sedan länge utgår han nu från LA. Hans fjärde album hämtar mycket inspiration från Laurel Canyon och det finns tydliga influenser från The Byrds och Crosby, Stills & Nash. Men röst och musik påminner även om en ung Bruce Springsteen.

"Americana music is whatever you want it to be -- country, folk, rock."... "I´m trying to write good country songs about things I´ve experienced and places that I´ve been, and I´ve settled into this natural voice"  (källa The Santa Ynez Valley News

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (7/10)

 

http://www.elijahocean.com

 

 

Lyssna på


Musik från den Kanadensiska prärien (170820)

Kayla Luky gör musik som berör

Ute på den kanadensiska prärien i provinsen Manitoba, långt från mainstream countryn i Nashville och Honky Tonks i Texas, bor och verkar Kayla Luky. Hon levererar traditionell country av bästa märke. 'Too country for folk and too country for country!" beskriver hon själv sin musik. Hennes fjärde album släpptes redan i januari i år men det är först nu som jag upptäckt denna pärla. Den här skivan kvalar in på min 10-topplista över 2017 bästa skivor.

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (9/10)

 

https://www.kaylaluky.ca

 

 

Lyssna på


Outlaw country anno 2017 (170819)

Alex Williams har släppt sin debutplatta

I början på 70-talet började en alternativ musikscen växa fram i bl.a. Austin och Lubbock i Texas. Det var en motrörelse och protest mot den countrymusik som producerades i Nashville. Outlaw musiken eller Outlaw Countryn var råare och mer opolerade än den traditionella countryn och den blev snabbt populär.  Waylon Jennings, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Johnny Cash, Merle Haggard, Jerry Jeff Walker och Jessi Colter är några av de som är starkt förknippade med Outlaw Countryn. Senare tog bl.a. Hank Williams Jr. Townes Van Zandt, Billy Joe Shaver, Dale Watson, Steve Earle och Johnny Paycheck över den whiskeydoftande och inrökta stafettpinnen och förde Outlaw Countryn in i 80- och 90-talet. Idag finns en ny generation musiker som för traditionen vidare. Sturgill Simpson, Jason Isbell, Ray Scott, Zac Brown, Chris Stapelton, Kacey Musgraves, Margo Price och Nikki Lane är alla nya 'Outlaws' Nu kan också Alex Williams läggas till i det gänget. Hans debutplatta 'Better Than Myself' är en modern version av 70-tals country med skönt Honky Tonk-sväng och typiska Outlaw-textrader som 'I'm a little to stoned to poor myself a drink' och 'start a pokerband and rack The Alamo' samt ' I'd like getting drunk untill just about showtime'. Bad så det räcker och blir över.

 

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (8/10)

 

http://alexwilliamsofficial.com

 

 

Lyssna på


Systrarna Allison Moorer och Shelby Lynne släpper ett album ihop (170819)

Shelby Lynne och Allison Moorer har äntligen gjort en skiva ihop

Systrarna Allison Moorer och Shelby Lynne (som artist har hon aldrig använt sitt efternamn Moorer) har på varsitt håll haft framgångsrika karriärer. Lynne skivdebuterade 1988 och Moorer 10 år senare, 1998. Men det är först nu de spelat in en skiva ihop, Not Dark Yet. Skivan innehåller tolkningar av andra artisters låtar förutom sista spåret som de skrivit själva. Systrarna från Alabama sätter sin mycket personliga prägel på låtar av bl.a. Nick Cave, Kurt Cobain, Merle Haggard och Bob Dylan. Det är enkelt och avskalat med Moorer och Lynnes starka ibland vemodiga röster i centrum. Vill man så kan man kanske hitta influenser av det tragiska som hände 1986. Det var året som deras alkoholiserade pappa först sköt deras mamma och sedan vände geväret mot sig själv. Detta medan systrarna fanns i hemmet. Sådant sätter sina spår och som de själva beskriver så blev musiken räddningen och ett sätt att ta sig vidare från det som hände.

 

Lyssna på

 

Not Dark Yet

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/10)

 

 

Låtlista med orginalartist för Not Dark Yet

Shelby Lynne och Allison Moorer